+31 (0) 40 220 1946

van 8:00 - 19:00 ma-za

Cash is king

Vandaag is een hectische dag geweest. Veel vragen van bezorgde ondernemers omtrent de gevolgen van het coronavirus met betrekking tot de bedrijfsvoering. Graag delen we een aantal punten die we van groot belang achten. 

 • Kalm

  Makkelijk gezegd maar toch: dit virus is niet het einde van de wereld. Wat de gevolgen uiteindelijk ook mogen zijn voor Nederland en de wereld. We komen er weer bovenop. Wellicht beter dan tevoren. Onze overheid heeft de wil en de middelen om deze crises het hoofd te bieden. Probeer hierin een stap vooruit te denken. Wat betekent de (tijdelijke) dip in je omzet op een later ogenblik? Ben je klaar om het inhaaleffect vorm te geven?

 • Klant

  Denk aan je klant. Communiceer en denk mee. Wees creatief en denk in oplossingen. Een focus op het belang van je klanten betaald zich altijd terug. Betere tijden zullen aanbreken en je klanten vormen de basis van het inhaaleffect.

 • Communicatie

  Interne communicatie in crisis tijden is van groot belang. Zoals we zojuist mee hebben gemaakt heeft premier Rutte met duidelijke woorden een bepaalde rust gecreëerd. Mensen hebben behoefte aan zekerheid. Neem iedereen mee in de bedrijfsvoering. Communiceer dagelijks met je werknemers. Neem ze mee in je overwegingen en schep rust en vertrouwen. Vergeet je financier niet. Deze is de uitvoerende instantie van de verruimende maatregelen van de Nederlandse overheid maar ook de ECB. Bankiers hebben - in tegenstelling tot wat veel ondernemers denken - hetzelfde belang als jij. Going concern is altijd het meest gunstige scenario.

 • Creatief

  Benut de mogelijkheden die de overheid biedt. Denk aan de werktijdverkorting, de verruiming van de BMKB-regeling, uitstel van belastingen. Vanmiddag sprak ik met een ondernemer die het volgende stelde: "het grootste probleem was dat ik te weinig marge realiseerde door de schaarste van geschikt personeel. Hopelijk lukt me dat na deze crisis beter." Ga aan de slag met je plan na het virus. Tijd en middelen aanwenden om sterker uit deze situatie te komen kan een boost voor je onderneming betekenen.

 • Cash is king

  Faillissement komt voort uit het niet kunnen voldoen aan je verplichtingen. Kijk goed naar je activa. Wat staat er nog uit en hoe kun je ervoor zorgen dat vorderingen tijdelijk worden ingewonnen? Hoe kun je creatief omgaan met je diensten en producten? Denk bijvoorbeeld aan restaurants die overgaan tot thuis bezorging. Maar denk ook aan de andere kant van je winst-en-verlies. Hoe kun je de constante kosten verlagen? Hiervoor geldt ook weer: communiceer met alle belanghebbenden. Misschien wel het belangrijkste: vergaar inzicht in je liquiditeitspositie voor de komende periode. Welke scenario's liggen er op tafel en verhouden deze zich op je kaspositie? Met inzicht verschaf je rust en ben je in staat een adequaat plan van aanpak te formuleren.

Meer weten?

Onze supportfunctie is nu ook open voor niet klanten die vragen hebben over de impact van het coronavirus en de concrete stappen die gezet kunnen worden.

Support
bedrijfsadviseur Niklas Plasmans
Niklas Plasmans
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Op de hoogte blijven?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden. Voor meer informatie zie: cookies wat zijn dat?