+31 (0) 40 220 1946

van 8:00 - 19:00 ma-za

De kunst van simpel

Eenvoud is key bij succes

De kunst van simpel? Klinkt simpel en is het allerminst. Waarom juist eenvoud belangrijk is en waarom dat ingewikkeld kan zijn, lichten we graag toe.

Trends volgen elkaar steeds sneller op. De behoefte van klanten veranderen voortdurend. Maar de behoefte naar die complexiteit te meesteren groeit ook steeds verder. Het vereenvoudigen van je onderneming stelt je zowel in staat sneller te handelen als ook maak je het voor klanten makkelijker om voor je te kiezen. Maak van simpel een USP!

 

De overweldigende kracht van het internet

Aan de ene kant breidt de klantbehoefte zich steeds verder uit. De andere kant laat zien dat klanten zich met aanbod gebombardeerd voelen. Op het eerste gezicht een niet bij elkaar passend beeld. Een door google uitgevoerde enquête toont juist dit beeld. Hoe manage je dit als bedrijf? Transparantie! Hoe groter de transparantie en hoe meer er op de markt beschikbaar is, hoe belangrijker het wordt om een positieve klantervaring te bieden als je wilt dat klanten blijven terugkomen. Het is te adviseren om informatie te filteren op basis van persoonlijke voorkeuren. Deze zijn veelal af te leiden door gedrag uit het verleden. 

 

Simpel = complex

 

Bedrijven bevinden zich vaak in een strijd tussen twee strategische doelstellingen: aan de ene kant willen ze hun aanbod zo eenvoudig en beperkt mogelijk maken door verschillende producten en diensten te combineren. Aan de andere kant willen ze het productaanbod uitbreiden om zo het maximaal aantal klanten te bedienen. Vaak wordt gekozen voor een vereenvoudigde aanpak aan de voorkant wat weer tot extra complexiteit voor de operatie leidt. De uitdaging ligt dus in het zo eenvoudig mogelijk aanbieden van producten en diensten en tegelijkertijd het niveau van complexiteit binnen het bedrijf niet te vergroten en idealiter te verminderen.

Bewustwording hiervan is niet voldoende. Alleen met het stellen van de juiste doelstellingen, het zetten van de juiste prioriteiten, het bepalen van de juiste strategie en het adequaat inrichten van de organisatie is dit realiseerbaar. Met een bedrijfsanalyse worden deze elementen belicht. Weten waar je staat en waar je naartoe wilt is cruciaal.

1. Definieer je aanbod

Het is essentieel om de waardepropositie kritisch te beoordelen en je de volgende vragen te stellen:

  • hoe kunnen we ons bestaande aanbod verbeteren?
  • welke aanvullende diensten kunnen we aanbieden?
  • hoe kunnen we tevredenheid van onze klanten verhogen?

 

Een belangrijk onderdeel is onderzoek in te stellen naar welke knelpunten in de afzet van je producten en services geëlimineerd kunnen worden. Hiervoor is het van belang om op de hoogte te zijn van waar de behoefte van klanten ligt. Een adequaat monitoringsproces van klanttevredenheid is hier van groot belang. Maak inzichtelijk hoe je met klanten communiceert en verzamel data om in te kunnen spelen op de behoeftes van je bestaande en nieuwe klanten.

Wanneer blijkt dat bepaalde expertise die belangrijk is om aan de behoeftes van je klant voldoen, niet binnen je organisatie te vinden is, overweeg partnerships met bedrijven die deze wel kunnen vervullen. 

Bijvoorbeeld: Biedt je een product dat klanten liever zouden willen leasen dan kopen maar behoort leasen niet tot je operatie? Zoek een financiële instelling die dit mogelijk kan maken en biedt je klanten deze optie.

 

2. Pas je activiteiten aan

Nadat je je waardepropositie helder hebt, scan je activiteiten. 

De te stellen vraag is: welke activiteiten zijn absoluut noodzakelijk om je waardepropositie te vervullen? De dagen van de klassieke waardeketen zijn voorbij. Het is cruciaal je te concentreren op de kernactiviteiten. Partnerships – zoals onder 1 beschreven – zijn de weg naar het eindproduct en vereenvoudiging. De sleutel tot vereenvoudiging is dan ook onderscheid aan te brengen tussen kern- en niet-kernactiviteiten. Volledige focus op je kern-activiteiten is cruciaal.

 

3. Organisatie

Neem je organisatie mee in deze verandering. Het gaat om het ontwikkelen van vaardigheden en ze naar de organisatie te brengen. Succesvolle bedrijven opereren vaak in multifunctionele teams die voortdurend worden aangepast naar de nieuwe omstandigheden. Niet de onderliggende structuur wordt veranderd maar de modus operandi. Eenvoud op alle niveaus betekent minder vergaderingen en dus meer efficiëntie.

Het vereenvoudigen is een voortdurend proces. Markten zijn in beweging, klantbehoeftes veranderen voortdurend en de concurrentie inclusief nieuwkomers zit niet stil. Je zelf steeds weer opnieuw uitvinden is cruciaal om voortdurend bestaansrecht te hebben.

Ontvang je graag aanvullende informatie over dit thema? Laat het ons weten, we laten je graag gratis aanvullende informatie toekomen.

Wel eens een check up overwogen?

Een bedrijfsanalyse van SALKIN Finance
schept duidelijkheid!
resultaat
bedrijfsadviseur Niklas Plasmans
Niklas Plasmans
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Op de hoogte blijven?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden. Voor meer informatie zie: cookies wat zijn dat?