Je moet dividendbelasting betalen wanneer je onderneming (BV of NV en andere op zich staande entiteiten) behaalde winsten naar de aandeelhouder(s) uitkeert – niet zijnde een Nederlandse op zich staande entiteit. Dus een belasting die betaalbaar is wanneer middelen (in dit geval winsten) naar privé personen worden uitgekeerd.
Maar let op: er zijn ook gevallen geweest waarin de belastingdienst een kapitaalterugbetaling (bijvoorbeeld eerder door de aandeelhouder gestorte bedragen) als winstuitkering heeft aangemerkt en derhalve dividendbelasting in rekening bracht.
Het tarief bedraagt 15% en wordt door de BV ingehouden. Als aandeelhouder mag je deze voorheffing in je aangifte inkomstenbelasting verrekenen met de Box II heffing. Deze behelst momenteel een tarief van 25% en zal tot 2021 worden verhoogd naar 26,9%.
De ingehouden dividendbelasting dient via een aangifte dividendbelasting bij de belastingdienst te worden aangegeven.
Voor meer informatie zie ook andere artikelen. Zowel voor je onderneming als ook privé.
Daarnaast voorziet ons de belastingdienst via de eigen site van de benodigde informatie.
Kabinet Rutte III en het afschaffen van de dividendbelasting
De afschaffing van deze belasting in 2018 was één van de grote discussiepunten van het in dat jaar gevormde kabinet. Het kabinet beoogde hiermee het Nederlandse vestigingsklimaat te verbeteren. Het argument was dat veel buitenlandse bedrijven de 15% als een last ondervonden die de keuze voor vestiging in Nederland onwaarschijnlijker zou maken. Na veel kritiek vanuit het land en electoraat zag het kabinet af van de afschaffing van de dividendbelasting.