Woonlasten verlagen met rentemiddeling

Woonlasten verlagen? Dat wil toch iedereen.

Vandaag is een persbericht door de AFM gepubliceerd over de gemaximeerde boeterente bij rentemiddeling. Vanaf 1 juli 2019 gaat het besluit in. Dit leek ons een goed moment de mogelijkheden van rentemiddeling nog eens onder de aandacht te brengen. Woonlasten verlagen een simpele wijze om een mooie besparing te realiseren.

Wat is rentemiddeling?

Met behulp van rentemiddeling kun je je hypotheekrente en daarmee maandlasten verlagen. Dit is aantrekkelijk wanneer je rentevaste periode nog een hele tijd doorloopt en de marktrente aanzienlijk lager ligt. Dankzij rentemiddeling profiteer je van deze lagere rente zonder een direct te betalen boeterente.

Nieuwe regels over de berekening

Veel huizenbezitters overwegen vanwege de lage rentestand hun hypotheek vervroegd af te lossen of over te sluiten. Met de inwerkingtreding van Europese regelgeving (MCD) werd duidelijk welke vergoeding hypotheekaanbieders maximaal in rekening mochten brengen voor vervroegd aflossen. De leidraad van de Autoriteit Financiële Markten geeft duidelijkheid over de berekening van dat maximale financiële nadeel bij vervroegd aflossen. Het was onwenselijk dat aanbieders van hypothecair krediet bij rentemiddeling een hogere vergoeding in rekening mochten brengen dan het financiële nadeel. Door deze wijziging van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft is dit vanaf 1 juli niet meer het geval.

(Bron: AFM)

Vanaf 1 juli 2019 mag de leningverstrekker nooit meer boeterente in rekening brengen dan het geleden financiële nadeel. Bij rentemiddeling wordt er niet vervroegd afgelost. De regels voor vervroegd aflossen zijn daarom niet 1 op 1 van toepassing. Hypotheekaanbieders hoeven bij de berekening van het financiële nadeel geen rekening te houden met de jaarlijkse vergoedingsvrije ruimte voor vervroegd aflossen. Het is verder niet toegestaan om een additionele opslag in rekening te brengen bovenop de nieuwe rente.

En hoe werkt dat?

Je sluit een nieuwe rentevaste periode met je huidige aanbieder af. De boeterente (verschil tussen het oude rentepercentage en de huidige marktrente) wordt verwerkt in het nieuwe tarief. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

Voor wie is rentemiddeling aantrekkelijk?

Hoe korter je rentevaste periode nog duurt, hoe groter het verschil in je maandelijkse afdracht. Er is een kortere rentevaste periode te middelen.
Let op: bij een spaar variant heeft middelen vaak geen zin. Je betaalt meer spaarpremie om het beoogde kapitaal te behalen (je spaarrente is gelijk aan de rente over de hypothecaire lening).

Zijn er voor- of nadelen?

Je maandlasten gaan direct omlaag. Je hoeft niet ineens een forse boete te betalen. Uiteindelijk zit je wel weer langer vast aan een rentevaste periode. Dat geeft aan ene kant zekerheid maar maakt je ook minder flexibel. Of er sprake is van een voor- of nadeel is afhankelijk van je individuele situatie.

Onze tip

Wanneer je niet thuis bent in de materie laat je door een professionele hypotheek adviseur bijstaan. Wij helpen je graag een geschikte partij te vinden.

bedrijfsadviseur Niklas Plasmans
Niklas Plasmans
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Op de hoogte blijven?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden. Voor meer informatie zie: cookies wat zijn dat?