+31 (0) 40 220 1946

van 8:00 - 19:00 ma-za

Youngtimer een goede optie?

YOUNGTIMER FISCAAL AANTREKKELIJK?

Is een youngtimer een aantrekkelijke keuze? Die vraag krijgen we steeds vaker. Een luxe auto met een lage bijtelling. Waarom niet?

Wanneer je een zakelijke auto privé wenst te rijden (meer dan 500km per jaar) krijg je te maken met bijtelling. Over normale brandstofauto’s bedraagt het bijtellingstarief 22%. De berekeningsgrondslag vormt de cataloguswaarde van je auto.

Is een auto ouder dan 15 jaar, spreken we over een zogenaamde youngtimer. Een youngtimer is fiscaal aantrekkelijk omdat je bijtelling moet betalen over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Het percentage is hoger, namelijk (maximaal) 35%. Houdt wel rekening met de risico’s zoals onderhoud, hogere belastingen etc.

Overigens telt het bouwjaar en niet het op kenteken zetten in Nederland. Dat geeft de mogelijkheid een auto uit het buitenland te importeren. Meer keuze en vaak goedkoper.

Voorbeeld:

Maar kunnen we ook concreet stellen dat een youngtimer een fiscaal aantrekkelijke keuze is? Met onderstaande berekening gaan we hier verder op in.

Stel je koopt een BMW7 serie van 15 jaar oud en de dagwaarde van deze bedraagt € 9.000. Je valt binnen het hoogste belastingtarief van 52%.

De bijtelling bedraagt in dit voorbeeld: € 9.000 x 35% = € 3.150.

De extra belasting: € 3,150 x 52% = € 1.638.

Je rijdt in dit voorbeeld een luxe auto voor € 137 per maand. De kosten uit onderhoud, belastingen, brandstof etc. zijn voor de onderneming aftrekbaar.

Houdt er wel rekening mee dat een oudere auto meer onderhoud nodig heeft en daarmee een belasting voor je onderneming kan worden.

Is een youngtimer een fiscaal aantrekkelijke keuze?

Onze conclusie: ja, een youngtime kan zeker een fiscaal aantrekkelijke optie zijn.

Let wel: regelingen kunnen wijzigen en zijn afhankelijk van de politieke besluitvorming.

bedrijfsadviseur Niklas Plasmans
Niklas Plasmans
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Op de hoogte blijven?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden. Voor meer informatie zie: cookies wat zijn dat?