+31 (0) 40 220 1946

van 8:00 - 19:00 ma-za

Zakelijk afschrijven van gebouwen

Heeft u een bedrijfsmiddel binnen uw onderneming zoals een gebouw? Dan kan hierop worden afgeschreven. Er bestaat wel een beperking hiervoor. Wat deze beperking inhoudt en wat onder de term gebouw valt vindt u hieronder.

 

Afschrijven op bedrijfsmiddelen draagt een groot voordeel met zich mee, hoe meer men kan afschrijven hoe meer kosten worden gemaakt, waardoor de winst van de onderneming naar beneden wordt gedrukt. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder belast wordt betaald. Echter, bestaat er wel een afschrijvingsbeperking voor gebouwen.

 

Afschrijvingsbeperking

Deze beperking is ingevoerd in 2017 en daarmee kunnen gebouwen slechts tot de bodemwaarde worden afgeschreven. Onder deze waarde kan er niet afgeschreven worden. De bodemwaarde wordt bepaald aan de hand van twee situaties.

 

  • Een gebouw dat verhuurd wordt: de WOZ-waarde van het gebouw;

  • Een gebouw in eigen gebruik: 50% van de WOZ-waarde.

 

WOZ- beschikking

De WOZ-waarde wordt elk jaar berekend door de gemeente en deze geeft op haar beurt een beschikking af over de vastgestelde waarde van het onroerend goed in het desbetreffende jaar.

 

Mocht het bijvoorbeeld zijn dat de fiscale boekwaarde € 300.000 bedraagt en de bodemwaarde is € 280.000 (€ 560.000 * 50%), dan mag er dus maximaal € 20.000 afgeschreven worden, ook al bedraagt de jaarlijkse afschrijving meer.

 

Gebouwen

Deze beperking geldt alleen voor gebouwen, de term gebouwen is verder uitgewerkt in de jurisprudentie. Het moet gaan om een duurzame constructie die niet eenvoudig verplaatsbaar is en die bescherming kan bieden tegen wind en neerslag. Onder gebouwen valt onder andere:

 

  • een kantoor

  • een winkel

  • een fabriek

  • een woning

 

In dit onderwerp gaat het dus om de afschrijving op de gebouwen, waarbij gekeken moet worden naar de beperking die hiervoor bestaat. Dit wordt bepaald door te kijken naar de bodemwaarde, dit bepaald uiteindelijk hoeveel er jaarlijks afgeschreven mag worden op het gebouw. Daarbij is het vooraf van belang om te bepalen of het bedrijfsmiddel valt onder de term gebouwen.

 

Heb je behoefte om eens vrijblijvend te sparren? Plan via deze link je vrijblijvende kennismaking.
bedrijfsadviseur Niklas Plasmans
Niklas Plasmans
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn

Op de hoogte blijven?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en je voorkeuren te onthouden. Voor meer informatie zie: cookies wat zijn dat?